Miskolc régen – A Centrum építése

Megosztás

Több évtizedes múltra tekinthet vissza a miskolci Centrum, ahol a város első mozgólépcsőjét is köszönthettük. Mára ikonikussá vált, bár kinézete a különböző időszakok változásával természetesen nem maradt ugyanolyan.

A Centrum Áruházak országszerte a kereskedelem központjának számítottak, hiszen itt mindent megtalálhatott a vásárló, amire csak szüksége lehet egy háztartásnak. A hálózat a rendszerváltás környékén mintegy 25 áruházzal rendelkezett. Az alábbi képen szinte esélytelen felismerni a helyszínt, de ide épült később a Centrum. Itt még a II. világháború előtt járunk.

1970-ben átadták az ország akkor második legnagyobb, de emellett legmodernebb áruházát, mely Horváth István és Gyimóthy Zsuzsanna tervei alapján épült.

Az országos átlaghoz képest remek környezettel és kínálattal szolgált az áruház.

A szintén retro szatyrok, amiket akkoriban annyira megszokhattunk. Hiányzik?

Sokáig megőrizte azt a kinézetét, amelyet az átadáskor varázsoltak a Centrumnak.

Majd itt is eljött az újítások ideje, ami a homlokzaton is meglátszik.

Mostanában igen gyakran balesetek beszámolóinál is találkozhatunk a helyszínnel.

A következő képsorok pedig Miskolc életét az 1986-os köntösben mutatja be, közte a fontos helyszínekkel is. Jó szórakozást és visszaemlékezést.

Addig, amíg meg nem jelentek a második generációs plázák, 90-es évek, például a Duna Plaza, Pólus Center stb., jól működtek ezek az egykori szocialista nagyáruházak, mivel nem volt konkurenciájuk. A külföldi befektetők által fejlesztett modern bevásárlóközpontok azonban a háttérbe szorították őket.

Nekünk milyen történeteink vannak a Centrumról az elmúlt évtizedeket tekintve?

Kiemelt fotó: Karlaki Orsolya/PFM Füzetek V./Észak-Keleti Átjáró Egyesület

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek